Bos Solo Retraite

15 – 18 augustus 2024

Er is veel stress en drukte in ons leven, we zitten veel online en komen vaak weinig buiten. We vinden soms moeilijk rust en hebben het gevoel onszelf voorbij te hollen. Toch willen we gezond en gelukkig zijn, doen wat zinvol voor ons voelt en zo bijdragen aan de wereld. En tegelijkertijd vergeten we wat dat dan precies is dat voor ons zo belangrijk is. En nemen we te weinig tijd om daarbij stil te staan. 

De Bos Solo is een verkorte versie van de Vision Quest, een eeuwenoud ritueel dat in heel wat culturen en religies werd uitgevoerd. Oorspronkelijk gingen jongeren de natuur in om de overgang tussen adolescentie en volwassenheid te markeren. In onze maatschappij zijn we heel wat van deze rituelen ‘vergeten’. En toch zijn ze, zeker in deze tijd waarin de aarde meer en meer onder druk komt te staan, zo belangrijk. Tijd alleen in de natuur doorbrengen, geeft je de kans om je dieper te verbinden met jezelf, de aarde en met wie je ten diepste bent. 

Tijdens een Bos Solo besteed je meerdere uren alleen in de natuur, zonder afleiding van gsm, boeken of wat dan ook. Dit geeft je lichaam en geest de kans om tot rust te komen. Met de natuur als spiegel leer je jezelf kennen en op jezelf vertrouwen. Je ziet meer, hoort meer, voelt meer … je ontdekt de schoonheid en de magie van jezelf en alles wat rondom jou leeft. 

We bouwen deze retraite op rond de Bos Solo. Tijdens de Bos Solo breng je een avond, nacht en dag alleen door in het bos. Op de eerste avond en dag bereiden we ons hierop voor.  We beoefenen meditatie en yoga om in ons lichaam te komen, we onderzoeken onze intenties om het bos in te trekken en leren enkele belangrijke rituelen, mindfulness- en aandachtsoefeningen om onze tijd alleen in het bos te verdiepen. Vrijdag in de late namiddag vertrekken we naar het bos. We kiezen elk een plek in het bos waar we de avond en nacht doorbrengen, zonder eten en met een minimum aan materiaal. Het is een tijd van onszelf verbinden met de natuur, ontvankelijk worden voor alles wat leeft. Zaterdag in de namiddag verzamelen we opnieuw. Nadien delen we de verhalen van onze tijd alleen en ontdekken de betekenis ervan voor ons dagelijks leven.  Zondag wordt er nog verder gewerkt aan verdieping en integratie.

Dit proces wordt begeleid door 3 ervaren begeleiders. 

Greet Van Bijlen beoefent sinds haar 20ste Hatha Yoga. Ze volgde een 4-jarige Hathayoga opleiding te Aalst (2011-2015), verschillende meditatiecursussen (Vipassana), een opleiding Zwangerschapsyoga in Gent (2016-2017), een opleiding Yin Yoga en Yoga Nidra (2018-2019) bij YogaPrem Barcelona. Ze geeft reeds 12 jaar gepassioneerd yogalessen op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland en begeleidt en organiseert de retraites van De Wilde Weg sinds 2011. Ze is mede-oprichtster van De Wilde Weg, samen met haar zus Marjan (voor meer info: https://yogafederatie.be/erkendeyogaleraa…/detail/2014-043).

Karen Segers is al van jongs af aan geïnspireerd door ‘zijn’ in en met de natuur. De natuur is haar thuis. Haar hart ligt bij natuurverbinding: hoe thuiskomen in je eigen natuur levensvreugde geeft, innerlijke rust en meer respect voor onze aarde en alle leven. Karen is trainer, procesbegeleider en natuurtherapeut en neemt zowel individuen als teams mee in de natuur. De basis van haar aanpak ligt in verbindende communicatie en een 4-jarige opleiding tot integratief psychotherapeut. Ze vulde dit aan met een opleiding tot natuurcoach en psychoseksueel somatisch coach. Haar eigen passie voor yoga en dans begeesteren mee haar werk. Toch blijft de natuur haar grootste leermeester. Langere periodes alleen in de natuur en wat de lessen van John Milton en Way of Nature haar leerden, zijn van onschatbare waarde.

Marjan Van Bijlen begon rond haar 18de met 5 ritme dans. Ze volgde op haar 21ste de driejarige opleiding “Hedendaagse dans” bij Wisper. Hierna gaf ze een tijdje dansles aan jongeren bij Mooss als freelancer.
Op zoek naar meer verdieping volgde ze een jaar danstherapie bij Agape en verschillende Butoh opleidingen over heel Europa bij Atsushi Tackenouchi. Ze bestudeerde verder ook Movement Medicine, 5 ritmes en Life Art Process (Anna Halprin).
De laatste jaren verdiepte ze zich meer en meer in Contact Dans in Colombia en België. Ze nam ook deel aan het Silent Contact Improvisation Festival in Georgië 2023. Het verbinden vanuit de stilte komt steeds meer op de voorgrond in haar lessen. Contactdans voelt als thuiskomen in een woordeloze wereld.
Sinds haar 18de volgt en studeert ze ook Hatha Yoga. Hierin geeft ze ook les sinds 2013 in Colombia en bij De Wilde Weg. Sinds 2012 begeleidt Marjan de danslessen gedurende de jaarlijkse retraites van De Wilde Weg. Haar passie om mensen terug te verbinden met de wilde natuur rondom en binnenin zichzelf vormt haar drijfkracht tijdens het lesgeven.

Adres: Hoevendijk 5, 2470 Retie.

Prijs alles inbegrepen: 

€390
€360 (bij reservatie vóór 15 juni)

Inschrijving en info: info@dewildeweg.be of 0456/300025 (Greet)