Moeder Dochter Retraite

Ritueel van meisje naar jonge vrouw

20 – 22 september 2024

In dit weekend besteden we aandacht aan de overgang die onze dochters maken van meisje naar jonge vrouw.  Een initiatie of “Rite de passage” is het moment waarop we bewust aandacht geven aan en stilstaan bij de overgang van de ene levensfase naar de andere.  Dit is een eeuwenoude traditie die wij jammer genoeg als Westerse maatschappij verloren zijn, met alle gevolgen vandien.  Jongeren gaan van nature zelf op zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe voorbeelden die hen de weg wijzen in een initiatie op hun volwassenheid. Wanneer wij dit als volwassenen niet of onvoldoende bieden, zoeken ze dit bij leeftijdsgenoten.  Hierbij ontbreekt de verantwoordelijke blik, wat vaak leidt tot minder gezonde invullingen en gevolgen (bv. waaghalzerij, drank- en druggebruik, negativiteit van social media, onzekerheid en depressiviteit…)

In deze retraite staat de verbinding tussen moeder en dochter en het inwijden van de dochter in de volgende fase van het vrouw-zijn centraal. We geven deze overgang vorm door het delen van verhalen, het doorgeven van onze wijsheid als vrouw, een passende uitdaging voor onze dochters, stilstaan bij hun kwaliteiten en hoe ze verder in de wereld willen staan, het plaatsen van intenties, creatieve activiteiten, verbinding met de natuur en mekaar, yoga en ontspanning… We sluiten af met een feestelijk slotritueel. 

De retraite is gericht op meisjes van 12 tot 15 jaar. (Het kan ook breder als je voelt dat het voor jouw dochter klopt.)

Dit proces wordt begeleid door 3 ervaren begeleiders. 

Greet Van Bijlen beoefent sinds haar 20ste Hatha Yoga. Ze volgde een 4-jarige Hathayoga opleiding te Aalst (2011-2015), verschillende meditatiecursussen (Vipassana), een opleiding Zwangerschapsyoga in Gent (2016-2017), een opleiding Yin Yoga en Yoga Nidra (2018-2019) bij YogaPrem Barcelona. Ze geeft reeds 12 jaar gepassioneerd yogalessen op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland en begeleidt en organiseert de retraites van De Wilde Weg sinds 2011. Ze is mede-oprichtster van De Wilde Weg, samen met haar zus Marjan (voor meer info: https://yogafederatie.be/erkendeyogaleraa…/detail/2014-043).

Karen Segers is al van jongs af aan geïnspireerd door ‘zijn’ in en met de natuur. De natuur is haar thuis. Haar hart ligt bij natuurverbinding: hoe thuiskomen in je eigen natuur levensvreugde geeft, innerlijke rust en meer respect voor onze aarde en alle leven. Karen is trainer, procesbegeleider en natuurtherapeut en neemt zowel individuen als teams mee in de natuur. De basis van haar aanpak ligt in verbindende communicatie en een 4-jarige opleiding tot integratief psychotherapeut. Ze vulde dit aan met een opleiding tot natuurcoach en psychoseksueel somatisch coach. Haar eigen passie voor yoga en dans begeesteren mee haar werk. Toch blijft de natuur haar grootste leermeester. Langere periodes alleen in de natuur en wat de lessen van John Milton en Way of Nature haar leerden, zijn van onschatbare waarde.

Anthe Wynen is sinds het begin van haar loopbaan gepassioneerd door het werken met jongeren. Op een ervaringsgerichte manier wil ze hen in hun kracht zetten om vandaaruit verder te groeien en ontwikkelen. Anthe is orthopedagoog en volgde de vierjarige opleiding tot integratieve psychotherapeut aan de Educatieve Academie te Berchem. Mee mogen wandelen met het proces van de cliënten die ik ontvang maakt me dankbaar en vult me met bewondering voor ieders pad.

Adres: Hoevendijk 5, 2470 Retie.

Prijs per duo : 475 euro (425 euro bij reservatie vóór 20 juli)

(alles inbegrepen: begeleiding, overnachting in eigen tent, biologische maaltijden en snacks)